Equipament El Toc

rehabilitacio-casa-modernista-01

Idea – L’objectiu principal era adaptar una Casa Modernista de 1920 a un equipament per als joves del Municipi: “el Toc”.
L’habitatge havia tingut diversos usos des del seu inici com a casa d’”alt standing” ja que va ser casa d’acollida i oficines municipals. Quan vam rebre l’encàrrec, l’edifici duia un temps buit i requeria d’obres de consolidació, millora i adaptació a les normatives actuals per a que pogués ésser utilitzat per a un ús públic.
Estructura i construcció – La nova escala d’ample 1,20 i l’ascensor per fer l’edifici adaptat es van fer amb tècniques i materials actuals. Forjat de biguetes metàliques: Es van resdre les noves sol·licitacions reforçant les biguetes existents amb un perfil en T soldat per sota. D’aquesta manera es van deixar les magnífiques voltes catalanes vistes i dignificades. De fet, quan vam traure el fals sostre i van “apareixer” vam decidir modificar tot el projecte per deixar-les vistes i iluminar-les des de sota amb unes lluminaries dobles que iluminaven la zona de treball i el sostre (amb menys intensitat). Coberta amb bigues de fusta: vam reforçar algunes bigues i vam substituïr les que estaven malmeses per la humitat.
Distribució – L’equipament té tres plantes i es situa una aula per a dansa i teatre amb una paret enmirallada al soterrani; la recepció, l’aula d’informàtica i una sala plurifuncional en planta baixa; aules i una cuina al sotacoberta.
Anècdota – Al segle XIX i principis del XX existia un gran nombre de bòbiles escampades per tot el territori Català on es feien les diverses peces de ceràmica per a les obres. La curiositat és que cada bòbila utilitzava motllos propis i dissenys personalitzats per fer tipologies de teules! Per tant, quan reparavem la coberta, vam adonar-nos que substituïr les teules de carener trencades no seria fàcil. Afortunadament, a Caldes de Montbui hi ha una petita empresa que fa elements decoratius ceràmics, des de figures per al pessebre fins a gerros. Aquests artesans van realitzar unes peces fabricades a mà idèntiques a les teules de la casa que es necessitaven reposar i vam poder completar la obra amb elements i tècniques de l’antiguitat.

Any de construcció: 2012
Municipi: Caldes de Montbui – Vallès Oriental – Barcelona
Superfície construída: 347m2
Col·laboradors: Roger V.-Arquitecte, Juan L. L.-Arquitecte, Aleix R.-Enginyer

rehabilitacio-casa-modernista-02

rehabilitacio-casa-modernista-04

rehabilitacio-casa-modernista-03

rehabilitacio-casa-modernista-05